Bert en Nelleke zijn 't bolletje aan 't verkennen...

Ouro Preto, Brasilia, Campo Grande en Foz do Iguacu

Dag skatten,

er zijn alweer enkele weken verstreken en wij hebben alweer zoveel gezien en meegemaakt, dat wij na enkele stille hints nodig weer eens wat van ons moeten laten horen.

Momenteel overnachten we in een gezellig hostel in de stad Foz do Iguacu aan de grens met Paraguay en Argentinie. Afgelopen twee dagen hebben we de Iguacu Falls bewondert!! Dit is, met een breedte van ruim 2,5 km, de grootste watervallenserie ter wereld. En met een hoogte van ongeveer 200 m, op de Angel Falls in Venezuela en de Vic Falls in Zambia, de hoogste watervallen ter wereld. Indrukwekkend dus! Vrijdag hebben we de Braziliaanse kant bekeken en zaterdag de Argentijnse kant.. God heeft de wereld mooi geschapen.. Doorweekt beide keren teruggekomen, maar geweldig. ZIe de foto´s.

Maar goed, eerst maar eens verder bij waar we gebleven waren. Laatste verhaal stamt uit Rio geloof ik. Vandaaruit zijn we naar Belo Horizonte gereisd. Met een huidige 5 miljoen inwoners, de snelst groeiende stad van Brazilie. Geen klein stadje dus.. wel erg lelijk.. een beetje het Almere van Brazilie.. Dit als tussenstation voor Ouro Preto, wat dan weer een prachtig barokke stadje is.. Hier zijn we die zondag nog naar een Methodisten kerk geweest! Erg mooi om ook hier het christenzijn met andere mensen te beleven. We werden erg hartelijk ontvangen en uitgezwaaid. De preek werd in het engels vertaald voor ons, zodat we daar ook nog iets van meekregen.

Terug naar Belo Horizonte, om daar weer op de bus te stappen naar Brasilia, de hoofdstad van Brazilie. In de 20e eeuw compleet nieuw gebouwd, in de vorm van een vogel... De indeling en wegwijzering had beter klasiek kunnen blijven .. het was een cime om er iets te vinden. Wel erg hippe architectuur van Oscar Niemeyer, Brazilie haar bekendste architect. Van Brasilia naar Campo Grande om de Pantanal te bewonderen. Dit is een prachtig natuurgebied met wetlands, tropische bossen en erg veel beesten. We vonden het uiteindelijk te duur om een tripje te boeken zo aan het begin van ´ons´ jaar en heben dus enkel een busreis heen en terug geboekt naar Curumbá. De omgeving was prachtig, net als de rest van Brazilie, maar geen beestjes kunnen ontwaren. Eenmaal weer terug in Campo Grande, weer een nachtbus geboekt, ditmaal naar Foz do Iguacu. En hier zijn we nu nog steeds.. jahooooeee. :)

Veel vragen van mensen gehad over het reizen zelf.. hoe dit bevalt.. wat we doen.. wat we eten.. hoe we slapen.. hoe we reizen... wat onze plannen zijn.. etc. Nou dan moeten we daar maar eens wat over vertellen. Eeehm het reizen: ja dat is wel prima eigenlijk. Leuk om in een stadsbus te stappen en geen idee hebben of je komt waar je wilt komen. Het staat vaak wel op een bus, maar het is altijd weer afwachten. Het openbaar vervoer tussen de steden is over het algemeen erg goed geregeld. Grote busstations waar je tickets kunt halen. Maar de afstanden zijn enorm. Je zit al gauw 10 uur in de bus. Vaak ´s nachts reizen dus, dit scheelt weer een overnachting. Reizen, een hostel zoeken, een stad bekijken, tussendoor eten scoren (erg lekker hier trouwens, valt niets tegen!) en zorgen dat we niet verbranden ( de temperatuur en de zon is enorm soms, ´t is zomer hier, dus wat wil je ook. Geen weer voor een blanke). En daarnaast de ´gewone´ dingen als kleren wassen, boek lezen, muziek luisteren, praten met andere reizigers en hostel eigenaars, genieten van het gewoon ergens zíjn! ´t Slapen is heel verschillend: soms voor veel geld in weinig m3, soms voor weinig geld in veel. Veel in dorms ook (kamers met bijvoorbeeld 8 stapelbedden). Soms hebben we eentje voor ons zelf, soms gescheiden en zijn de dorms stampvol. Af en toe een hotel, als de prijs het toelaat... maar reizen en overnachten is duur in Brazilie.Eigenlijk te duur voor ons dagbudget. Dit hopen we in Azie goed te maken.

Ons plan is dan ook om flink door te reizen naar het zuiden via de kust. Aan de kust willen we Uruguay (kustplaatsjes Chui/Chuy) in naar Montevideo. Hier ergens willen we kerst en oud en nieuw vieren. Dan naar Buenos Aires en door naar het zuiden van Argentinie, Tierra del Fuego, en dan via Argentinie en Chilli (Andes) weer omhoog. Door Bolivia, Peru en Ecuador terug naar Brazilie. Vandaaruit willen we vliegen naar India. Maar dat duurt nog zoooo lang.. t Plan is om hier ongeveer 4 maanden over te doen. Azie zien we dan wel weer.

Morgen willen we naar Carambei rijden. Hier woont familie van T. Dien (voor niet ingewijden,zij is de buurvrouw van de Fam. Horst aan de Vossius), waar we dan een paar dagen blijven. Dan door naar Curitiba en Florianopolis en Ilha de Santa Catarina.

Lieve mensen, dit was het weer. Schroom niet uw reacties weer te posten. We beleven hier erg veel plezier aan!! Mail af en toe over jullie dagelijks leven, ook dit is gezellig hier in het warme Brazilie.

Likjes van Nel en Bert

@ Wilf: ele é

@kr=: que nao deve o Senhor

@ Mark Petter: Waar ligt dat dan?

@ Gerry en Piet R.: Hebben jullie je email adres ook in de mailinglist staan? Zo niet, willen jullie dat dan doen, dan kunnen we jullie ook mailen.

@ Vader: eehm.. watte?

J.Flipse

Dag lieverds, laat ik dan beginnen hoe wij ons hier voelen, koud,koud,koud en met regen erbij!!!Wat beleven jullie veel. Ik kan me bijna niet voorstellen dat jullie nog weleens aan ons nederlandje denken als je zoveel nieuwe dingen ziet. Het is wel geweldig om dat van hieruit mee te maken. Ga er mee door, ik geniet er in elk geval van. Veel groeten en liefs van t. Jo

Peter

Dacht altijd dat de methodist church een sekte was, blijkbaar kun je er prima samen christenzijn.

jenneke

Hoi,

Leuk om zo in gedachten mee te kunnen reizen (om oma knol maar even te citeren) ;-)
Volgens mij genieten jullie!! mooi om te lezen en te zien. Hier gaat het goed. Jort wordt al best groot en heeft sinds vorige week zijn eerste tand. Ligt nu lekker in de box te spelen. Het is echt sinterklaas-weer hier. Koud en nat. We hopen dat het snel gaat vriezen zodat we kunnen schaatsen.

Groetjes, André, Jenneke en Jort

Dien de Haan

Doe Albert en Daria en Igor en tante Fenny en vééél meer mensen die ik ken in Carambeí , de groeten van dona Dien! De Fokkens zijn overigens geen familie van me (met een kleine f) maar wel Familie (met een grote)! Groet en zegen!

Tien

Ha lieve Nel en Bert!!!!

Geniet geniet geniet! Mooie verhalen!!! Nice pictures!! Zorgen jullie dat jullie 27 -08 terug zijn??
Hihi..

Kus Tien

jeroen en maaike

hee Bert en Nel wat een super reis, echt jullie maken er een mooie trip van!!! we kunnen mooi een beetje mee reizen en zo mee genieten, wat zullen jullie ook genieten echt mooi, en Nel hij kan zich nu omdraaien.

groeten Jeroen Maaike en Xander

Heleen en Mirjam

Lieve Nelekke en beste Bert,

Vanuit het kikkerlandje een reactie van de harde werkers op de vrijdagavond!
Mirjam leest en bekijkt de site voor het eerst.. dit had ik eerder moeten doen. Wat een geweldige verhalen en een prachtige foto's. Vol bewondering hebben we ze net samen gelezen en bekeken. De reis lijkt zo te zien fantastisch te gaan en jullie genieten enorm. Mooie vooruitzichten hebben jullie gemaakt! Hier blijft het werken doorgaan. Heleen lekker aan het werk op 3 en Mirjam valt zo af en toe nog eens in. Zo ook vanavond... na de was en de lieve mensjes hier in bed gedaan te hebben konden we het wel even maken achter de computer te kruipen. We zullen de verhalen blijven volgen en de foto's blijven bewonderen.
Geniet, want voor jullie het weten is het voorbij.
Vanuit een dikke knuf voor jouw Nelleke van Heleen en Mirjam!

ruth

als ik jullie emailadres heb, krijgen jullie ook de nieuwsbrieven! ik ga jullie snel wat tips geven, maar denk nog maar even niet aan Azie, eerst Zuid Amerika maar eens zien ;-)

Inge

vanmiddag 14.00:
rust op de afdeling, pillen uitgedeeld,
een infuus is gesneuveld, natje en droogje hier en daar.
Er roept een patiënt door de zaal:
'Vannacht gaat het sneeuwen!"

Michiel

Met je voetjes in de sneeuw?

Anke

Weet wat je vraagt!!! Ons dagelijks leven... daar gaan we dan:
-vanmorgen twee vieze kereltjes gebadderd
-toen gestofzuigd
-was opgehangen
-nieuw wasje in de machine
-wat pepernootjes (oud en taai, alleen Costijn lust ze nog) en andere snoepwaar uitgedeeld aan hongerige eenjarigen (Costijn dus)
-afgesproken met Olga dat Sanne een naggie komt logeren
-naar de kapper geweest, lekker stuk eraf (foto's volgen nog)
-met de jongens door de sneeuw gestampt. Gaat heeeeel langzaam, want Costijn moet bij elke kerstboom even aan de lampjes voelen of tegen de versiering slaan
-C1000 boodschapjes
-kerstpakket (Horka-pakket, Bart is een schat!) uitgepakt, ooh en aah geroepen en alles in de kelderkast gepropt behalve de kerststol want die gaat gelijk op
-oorlog: Lennard vs Anke vanwege een paar snotjes die eruit moesten (niet uit Ankes neus uiteraard)
-kerstpakket van de miniwijk aan straatkrantverkoper gegeven en daarmee een vriend voor het leven gescoord (helaas issie iets minder enthousiast als het om kerkdiensten gaat)
-straks naar Nijkerk, verjaardag Marijn
-met Marijn afgesproken dat ie wel ff Shrek III voor me opneemt, want die missen we dan
Groetjes en tot gauw!

Jolanda

Lieve Nelleke en Bert
Ik heb samen met mama jullie foto's bekeken en er
verschillende geprint.
Ik ben nu thuis en geniet volop
Wij hebben een witte kerst
Geniet van jullie verdere reis
Het gaat goed met mij.

Il wens jullie fijne kerstdagen en een
gelukkig nieuwjaar
ook namens papa en mama

groetjes van papa en mama,

een dikke knuffel van Jolanda.

namenspapa en